► Är det i vinter det ska ske? Håller domarna för trycket, eller blir det samma visa som vanligt?
► Svensk hockey vill närma sig NHL. Offensiva spelare ska gynnas.
► På försäsongen har spelare åkt ut i parti och minut för slag mot klubba, en del utvisningar har känts billiga, men tänk om det är så väl som Frölundas Simon Hjalmarsson säger:
► – Till slut gör inte spelarna så här, då försvinner problemet.
Simon Hjalmarsson och Roger Rönnberg gillar en striktare regeltolkning, trots inledande barnsjukdomar.
NI SOM SÅG Frölunda mot Rögle i förra veckan (valfri annan träningsmatch duger säkert också som exempel) noterade en herrans massa slashingutvisningar, en del av dem när klubban faktiskt inte var ända uppe vid handskarna och ens nuddade dessa.
Men – domarna har fått strikta direktiv. Spelare som har pucken ska inte behöva ta emot ens lätta slag eller hakningar upp mot handskarna.
Lirare med fina handleder ska gynnas.
Mer utrymme för offensiv hockey.
Så är förstås tanken. Och i det läget får man kanske köpa att det blir en och annan tvåa i onödan.
– Det är ju det här (slag mot handskar) vi vill ha bort. Jag tror det kommer ta lite tid innan domarna hittar rätta nivån. Vi får lära oss också, inte ge dem möjligheten. Det kommer nog bli en vanesak, både för oss och domarna. Vi har försäsongen att lära oss på, sedan tror jag det sätter sig. Vi kanske får se färre slag, domarna kanske höjer nivån lite och så närmar vi oss varandra, säger Simon Hjalmarsson, en av Frölundas spelskickliga anfallare som bör gynnas av en striktare regeltolkning.
** I grund och botten känns väl detta bra?
– Ja, absolut. Det här har vi ju pratat om länge.
Just så. Frågan är därför given:
** Är det på allvar den här gången?
– Det tror jag. Nu är inte jag domare men … det är upp till oss också. Om vi fortsätter slå så här mycket, då blir det lätt fokus på att domarna gör fel, men det är ju också spelarnas ansvar att inte hålla på med det där.
Roger Rönnberg, Frölundas tränare, ger sin syn:
– Nummer 1 så har vi klubbar varit med och önskat den här förändringen. Vi ska ta bort spelförstörande moment. Framför allt slag mot handskarna – det är jättebra. Hellre en (utvisning) för mycket än en för lite. Nummer 2 så får vi kanske en bieffekt, att domarna sätts i ett tillstånd där de liksom letar situationer. Klubban nedanför handskarna, med lågt våld, du ska ju forfarande få checka klubban så länge det inte är yxhygg. Men det där kommer att rätta till sig.
Här har spelarna största ansvaret.
Vill klubbarna ha regeltolkningen så här får de givetvis lära sig. Och helst snabbt, för det är som Simon Hjalmarsson säger:
– Det är inte kul när det är så här många utvisningar och inte mycket spel fem mot fem.
** Upplever du att det finns en acceptans för en striktare tolkning av slashingregeln hos er spelare?
– Det tror jag. Man får lära sig. Det har ju varit andra ändringar, från förr när ”allt” var tillåtet till mindre. Nu ska vi bara gå ett steg längre. Det tog ett tag då, likadant kommer det vara nu. Olika från spelare till spelare. Men till slut gör inte spelare det här (slashar) och då försvinner problemet.
Om Simon Hjalmarsson får rätt bör offensiva spelare få det något enklare framgent.
Det vore en nåd att stilla bedja om.
Min jury, och de flesta andras, är fortfarande ute. Dom lär inte kunna avkunnas förrän en bit in på säsongen 20/21 – men det känns intressant att det nu i alla fall görs ett rejält försök, ett där domare, klubbar och spelare tycks överens.
** Vilka svårigheter ställs man inför som spelare, Simon? Om man vill vara säker på att inte åka för slashing, alltså – men ändå jobba ner motståndarna.
– Det är en jäkla utmaning att kunna spela aggressivt mot puck, att vara stark i de situationerna utan att just … när det blir slag, man får jobba med kortare baksving. Hålla ner klubban, klubba mot puck, inte ha en rörelse uppifrån och ner.
Klubban efter isen, helt enkelt. I alla fall lägre än tidigare.
Vara ytterst noggrann, inte hamna uppe vid motståndarhandskarna.,
Det går. Givetvis. I NHL har tolkningen varit så här strikt i flera år. Domarna har hållit fast vid den. Spelarna har lärt sig. Därtill nödda och tvungna.
Klart det måste gå i SHL också. Disciplin från spelarna. Mod från domarna, mod att hålla fast.
Busenkelt på papperet. Säkert svårare på isen. Men oj, det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen, eller vad säger ni?
En grej till, förresten. Det går att tänka sig en och annan spelare som tar chansen att fuska sig till ett power play, som släpper handsken liksom för att markera att klubbslaget tar där.
Tufft för domarna.
Men så är det ju redan i dag, det går att få med sig en hög klubba-tvåa på det viset.
Det är knappast ett argument emot en regeltolkning som gynnar offensiv hockey.
Däremot bör det vara lika strikt tolkning vad gäller förstärkningar/filmningar som slashinhgar.
***
***
Andra spelförstörande moment? Jo då, domarna är tillsagda att ha koll där också. Men det är färre fasthållningar i dag än förr, det är färre hakningar, även om allt förstås alltid kan bli bättre.
– Vi är en bra bit på vägen med fasthållningar, samma med extrema utboxningar framför mål, säger Simon Hjalmarsson.
***
I kväll kan ni med C More se HV71–Växjö. I morgon Rögle–Frölunda. Håll gärna koll på detta med slashingar då.
***
Ja, jag vet, efter Frölunda–Rögle i torsdags skrev jag:
## Slag på klubba.
Det är den dummaste utvisning jag vet – om inte domarna visar lite spelkänsla. Brutala slag ska beivras, inte milda ”pålägg.” Gillar inte riktigt de nya direktiven. Det var en herrans massa slashingutvisningar för båda lagen, hoppas domarna och spelarna hittar en vettigare nivå att ta med sig in i SHL.
Det är förmodligen det dummaste jag skrivit det här året, får jag möjligen skylla på att ryggsmärtorna då var som jävligast är jag tacksam.
Jag vidhåller att nivån i just den matchen var för petig, men jag borde ha insett att ett slags jesuitisk inställning hade varit att föredra, alltså att ändamålen helgar medlen.
Vill man komma åt något blir det gärna lite överdrivet i början. Helt okej. Bara slutprodukten blir bra.
Dumstrut på mig, således. Men jag var inte riktigt med i matchen den kvällen. Ber om ursäkt.